Hoeveel spaargeld heb je nodig voor een vakantiewoning in Nederland?
Moet je een vakantiewoning compleet uit eigen zak betalen?
Veel mensen denken nog steeds dat je een vakantiewoning compleet uit eigen spaargeld moet betalen, maar dat is zeker niet het geval. Sterker nog, er zijn verschillende vormen van financiering voor het kopen van een vakantiewoning. Deze komen allemaal aan bod in De Vakantieverhuurcursus.
Een veelvoorkomend misverstand is dat je naar de bank moet voor een traditionele hypotheek. In werkelijkheid is dit vaak de minst gangbare of gunstige optie. De meeste banken zullen namelijk strikte voorwaarden stellen voor een hypotheek op een vakantiewoning, vooral als je van plan bent het te verhuren. Gelukkig zijn er veel alternatieven beschikbaar. Deze alternatieven zijn vaak flexibeler en makkelijker toegankelijk, zeker als je met een mooi verhuurplan komt.
Veel mensen denken ook dat een hypotheek noodzakelijk is, omdat het bij de meeste woningfinancieringen de gebruikelijke route is. Maar voor een vakantiewoning kan het zijn dat je met andere vormen van financiering veel verder komt. In sommige gevallen kan je zelfs het rendement uit verhuur gebruiken als argument voor je leningaanvraag, wat het voor jou als verhuurder makkelijker maakt om de financiering rond te krijgen. Dus nee, je hoeft echt niet alles uit eigen zak te betalen. Gelukkig maar!
Hoeveel eigen spaargeld moet je inleggen?
De vraag die veel toekomstige verhuurders mij stellen is: hoeveel eigen geld moet je inleggen bij de aankoop van een vakantiewoning? Het is vrij lastig om hier een antwoord op te geven. Dit kan namelijk sterk variëren, afhankelijk van je persoonlijke situatie, de waarde van de vakantiewoning die je op het oog hebt en de gekozen financieringsmethode.
Over het algemeen zie ik dat je tussen de 20% en 30% van de aankoopprijs uit eigen zak moet kunnen betalen. Dit is een richtlijn, maar het is belangrijk om te weten dat het niet altijd zo strikt is. In sommige gevallen kunnen mensen met maar 10% eigen inleg een vakantiewoning kopen.
Het belangrijkste is om je te realiseren dat er veel meer opties zijn dan de traditionele bankhypotheek. Gewoon aankloppen bij een bank en daar vragen om een reguliere hypotheek (zoals je dat bij een woonhuis doet) is eigenlijk de minst gangbare manier om een vakantiewoning te financieren. Afhankelijk van de gekozen financieringsvorm en je persoonlijke situatie, kun je mogelijk met minder eigen spaargeld een vakantiewoning kopen dan je aanvankelijk dacht.
Wil jij aan de slag met het kopen en verhuren van een vakantiewoning? Dan is De Vakantieverhuurcursus ideaal voor jou. Heb je nog vragen over de vakantieverhuur of over de inhoud van de cursus? Dan kan je me altijd mailen op info@vakantieverhuurcursus.nl.
Alvast starten met verhuren zonder veel spaargeld
Wist je dat je ook al kan starten met het verhuren van een vakantiewoning op een moment dat je nog niet heel veel spaargeld hebt? Je kan namelijk alvast starten met rent-to-rent. Ik heb dit zelf ook een jaar gedaan en dat is mij erg goed bevallen! Rent-to-rent houdt in dat je een vakantiewoning van iemand anders huurt en deze doorverhuurt aan vakantiegasten. Er zijn behoorlijk wat vakantiewoningen in Nederland die leegstaan doordat het puur als investering is gekocht, of doordat mensen het in enthousiasme hebben gekocht en er uiteindelijk zelf toch niet zo vaak naartoe gaan als gedacht. Rent-to-rent is een fijne manier om alvast je weg te vinden in de wereld van de verhuur, een gastenkring op te bouwen en om met de verhuuropbrengsten wat extra spaargeld op te bouwen. Hoe je dit allemaal aanpakt komt uiteraard ook in De Vakantieverhuurcursus aan bod.
Ik ben Jennie en vakantieverhuur is helemaal mijn ding! Ik kan je alles vertellen over het aankopen en succesvol verhuren van een vakantiewoning in Nederland. Kijk gerust rond op de website en neem contact met me op als je vragen hebt.