Hoeveel tijd kost het verhuren van een vakantiewoning?
Het runnen van een vakantiewoning is een ontzettend leuke manier om een extra inkomen te genereren. Bij een goede inzet kan het zelfs een volwaardige bron van inkomsten zijn. Wanneer je aan het oriënteren bent naar het verhuren van een vakantiewoning vraag je je misschien af hoeveel tijd het runnen van zo’n vakantiewoning nu kost. In dit blog lees je wat mijn ervaring daarin is en wat ik bij andere verhuurders zie. Je zal zien dat het runnen van een vakantiewoning niet heel arbeidsintensief is en dat je veel kan automatiseren en uitbesteden.
De opstartfase: tijd investeren voor langdurig rendement
De opstartfase van een vakantiewoning is zonder twijfel de meest intensieve periode in het hele proces, maar het is een investering die zich op de lange termijn dubbel en dwars uitbetaalt als je het allemaal goed aanpakt. In deze opstartfase ben je bezig met het vinden van de juiste woning, het inrichten van de ruimte en het opzetten van de verhuur. Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf uit te zoeken en alleen te doen! In De Vakantieverhuurcursus staat alle informatie die je nodig hebt voor je klaar. Je kan meteen beginnen! En loop je vast? Dan help ik je graag. Hoewel de opstartfase wat meer tijd vraagt, is het ook een ontzettend leuke tijd. Je gaat jouw droomplekje creëeren en legt de basis voor een succesvol eigen passieproject.
Veel startende verhuurders kiezen ervoor om de opstartfase in de weekenden of tijdens opgenomen vakantie-uren op te pakken. Je hebt de vrijheid om dit op je eigen tempo te doen, zodat je het goed kunt plannen en zonder dat het al te veel druk op je dagelijkse leven legt. Hoeveel tijd de opstartfase precies in uren kost kan ik zo niet zeggen. Dat verschil per persoon. De een vindt in twee weken een huis, de ander doet er 3 maanden over.
De vakantiewoning is up & running: hoeveel tijd kost het dan?
Zodra je vakantiewoning eenmaal verhuurd wordt en alles draait, kost het beheren van de woning relatief weinig tijd voor wat je ervoor terugkrijgt. In de meeste gevallen zal je ongeveer 2 tot 3 uur per week kwijt zijn aan het beheren van je vakantiewoning. Dit omvat het controleren van boekingen, het beantwoorden van gastenberichten, het doen van de administratie en het binnenhalen van boekingen.
Veruit de meeste verhuurders kiezen ervoor om de schoonmaak uit te besteden. Mocht je toch zelf willen gaan poetsen dan kost dat je ongeveer 2 tot 3 uur per schoonmaakbeurt.
Tijd versus de inkomsten
Wat het runnen van een vakantiewoning zo aantrekkelijk maakt, is dat het relatief weinig tijd vraagt in verhouding tot de inkomsten die je kunt genereren. Ik zeg altijd: als je niet minimaal €20.000 tot €25.000 winst maakt met je vakantiewoning dan laat je veel kansen liggen. Een hoger bedrag is namelijk ook mogelijk. In mijn andere blog “Vakantiewoning verhuren in Nederland: hoeveel verdien je ermee?“ leg ik uit hoeveel je kunt verdienen en hoe dat zich verhoudt tot de tijd die je erin stopt.
Ik ben Jennie en vakantieverhuur is helemaal mijn ding! Ik kan je alles vertellen over het aankopen en succesvol verhuren van een vakantiewoning in Nederland. Kijk gerust rond op de website en neem contact met me op als je vragen hebt.